Trends en ontwikkelingen in de Event branche

Event apps

De afgelopen jaren is de mobiele telefoon niet meer weg te denken voor vele mensen. Dit zie je ook terug in de event branche: eventapps zijn haast niet meer weg te denken wanneer je een (groot) event organiseert of bezoekt. Van de grotere (muziek)festivals tot congressen en workshops, binnen elk soort event maken evenementorganisatoren gebruik van mobiele apps om bezoekers een persoonlijke ervaring te bieden, want via interactieve apps hebben bezoekers zelf in de hand hoe zij het evenement ervaren, waarbij ze tegelijkertijd precies weten wat er allemaal te beleven valt.

Een event app is een mobiele applicatie die speciaal ontwikkeld is voor de bezoekers van het event. Event apps zijn handig voor de communicatie tussen de bezoekers, voornamelijk aan de het begin van het evenement. . Het uiteindelijke doel van de event app is om het event te verbeteren door het creëren van een meer intuïtieve, saamhorige en mobielvriendelijke ervaring. Een event app bevat alle content van een evenement; denk hierbij aan timetables, plattegronden, een overzicht van artiesten en sprekers en algemene informatie.

Herbruikbare plastic bekers

Het is vast niemand ontgaan dat we de afgelopen jaren steeds meer milieubewust zijn geworden, met name op het gebied van plastic (afval). Dit zie je ook terug in de event branche. De afgelopen jaren is het op festivals steeds gebruikelijker dat drinken in herbruikbare plastic bekers wordt verkocht.

Een initiatief die hier naar streeft is het Plastic Promise-platform, een initiatief van Green Events dat in oktober 2018 is gestart. Op 20 februari ondertekenden zeventig bedrijven en organisaties dit pact, waaronder Mojo Concert en ID&T, twee van de belangrijkste festivalorganisatoren van Nederland. Hiermee spraken de betrokken partijen uit dat alle plastic verpakkingen voor 2025 helemaal recyclebaar moeten zijn en dat het gebruik van plastic met een vijfde verminderd moet worden.

Daarnaast is Best Kept Secret een festival dat al meerdere jaren met herbruikbare bekers werkt. Sinds 2013 gebruiken ze een statiegeldsysteem voor drinkbekers. Alle biertjes en frisdranken worden geschonken in harde bekers die bezoekers weer kunnen inleveren als ze het volgende rondje halen. Hiermee bespaart Best Kept Secret en haar bezoekers ruim 3 ton aan plastic (zwerf)afval. Het overige afval bieden ze gescheiden aan bij de afvalverwerker.

Dit jaar hebben ze zelfs de herbruikbare plastic drinkfles geïntroduceerd, die je kan hervullen bij waterpunten op het festivalterrein!

Tassenbeleid

Bij veel evenementen geldt sinds een aantal jaren een tassenbeleid. Dit tassenbeleid is ingevoerd om bij te dragen aan de algehele veiligheid van bezoekers, artiesten, medewerkers en dergelijke. Dit beleid is aangescherpt sinds de (poging tot) aanslagen bij verschillende concerten, festivals en conferenties. Ook worden tassen tegenwoordig bijna overal gecontroleerd op drugs, wapens en andere gevaarlijke voorwerpen.

Het tassenbeleid houdt in dat tassen tot het formaat A4 en dikte 10cm zijn toegestaan. Alles groter dan dat mag niet mee naar binnen bij events, en moet dus in een kluisje of garderobe buiten het event worden opgeborgen.

Ik als actief festival- en concertbezoeker vind het enorm goed dat dit beleid er is. Het geeft me een veel veiliger gevoel als tassen worden gecontroleerd, en mensen eventueel gefouilleerd worden.

Bronnen

Best Kept Secret bekers. [Foto]. (2018, 11 juni). Geraadpleegd op 24 mei 2019, van https://twitter.com/TomZoete/status/1006120977384857600

Best Kept Secret | Sustainability. (z.d.). Geraadpleegd op 24 mei 2019, van https://www.bestkeptsecret.nl/discover/sustainability/

Best Kept Secret drinkfles. [Foto]. (2019, 28 mei). Geraadpleegd op 28 mei 2019, van https://www.facebook.com/BKSFestival/photos/a.463041333757458/2371726912888881/?type=3&theater

Coachella app. [Foto]. (z.d.). Geraadpleegd op 24 mei 2019, van https://blog.beaconstac.com/2016/04/best-of-beacons-this-week-coachella-2016-uses-beacons-and-more/

Ferrari, C. (2019, 12 februari). Deze eventtechnologie trends mag je in 2019 écht niet missen. Geraadpleegd op 24 mei 2019, van https://www.eventbrite.nl/blog/eventtechnologie-trends-2019-ds00/

Official Bag Policy. [Foto]. (z.d.). Geraadpleegd op 28 mei 2019, van https://www.google.com/search?q=official+bag+policy&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjBvKGW_L7iAhUOU1AKHRBwAbQQ_AUIDigB&biw=1440&bih=821#imgrc=Hml2q3Zu7E_z4M:

Smits, G. (2019, 21 maart). Zo gaan festivals om met plastic. Geraadpleegd op 24 mei 2019, van https://www.nu.nl/uit/5803704/zo-gaan-festivals-om-met-plastic.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s